Składniki
Przy podanych ilościach z reguły po upieczeniu dwóch trzech porcji (ok. 22-24 cm średnicy lub prostokątów ) pozostaje mi część ciasta, którą dzielę na trzy - cztery porcje i mrożę (tak zamrożone ciasto rozmrażam kiedy mam ochotę i za godzinkę mam kolejną wspaniałą pizzę)Na potrzeby jednorazowej uczty dla 4 osób wystarczy połowa podanych składników.
1. 4 szklanki mąki (ja daję Szymanowską),
2. 30g drożdży świeżych,
3. 2 łyżki cukru,
4. 2 szklanki letniej wody,
5. 6 łyżek oliwy z oliwek,
6. 2 łyżeczki soli.
Przepis
Ze składników 2-3 i jednej szklanki wody nastawiam zaczyn drożdżowy (ok. 15 minut). W tym czasie przesiewam mąkę przez sitko. Dodaję sól i oliwę, a następnie zaczyn drożdżowy. Mieszam.Dodaję po trochu resztę wody, sukcesywnie wyrabiając.
Wyrabiam gładkie, ale sprężyste ciasto (nie ma konieczności zużycia wszystkiej wody - dolewamy tyle ile jest potrzeba).
Odstawiam przykryte ściereczką na ok 1 godzinę w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie oddzielam porcje i rozwałkowuję na placki ( ja i moja rodzinka preferujemy prostokątne). Grubość placka również wg uznania. standard to 3-4 mm, ja robię cieńsze (lubimy chrupkie) tylko należy wtedy kontrolować podczas pieczenia aby się nie przypaliło.
Teraz jest czas na uruchomienie swojej fantazji - nakładamy co lubimy, a na wierzch kładziemy ser żółty.
Piec w zależności od grubości ciasta od 10-12 minut dla ciasta cieńszego (2mm) do ok. 20 minut dla ciasta 3-4 mm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz