Składniki:
1. 3 szklanki mąki pszennej (ja korzystam z Szymanowskiej) + dodatkowo do podsypania.
2. 180 ml ciepłego mleka,
3. 6 łyżek cukru
4. 22,5g drożdży świeżych
5. 6 żółtek (białka wstawiam do lodówki aby były chłodne)
6. 1,5 łyżki oleju z oliwek
7. 1/2 łyżeczki soli miałkiej
8. 1,5 łyżki rumu (najlepszy słowacki Tuzemski Bozkov ;-)
9. 1 opakowanie cukru waniliowego
10. 150g masła (robiłem również z margaryną)
Przepis
Masa makowa
Do jednego opakowania masy makowej (dla oszczędzających nerwy i czas) dodaję bakalie (wg uznania - ja daję bardzo dużo) i ubite ze szczyptą soli białko. Wszystko mieszam i odstawiam do lodówki![]() |
Po upieczeniu |
Ciasto
Roztapiam, a następnie chłodzę masło.
Ze składników 2-4 robię nastaw drożdżowy - drożdże rozpuszczam w mleku z dodatkiem cukru - odstawiam na 15 minut.
Pozostałe składniki mieszam i wyrabiam ciasto. Na koniec dodaję rozpuszczony i wystudzony ale ciekły tłuszcz. Wyrabiam aż cały tłuszcz wchłonie się w ciasto. Trochę to trwa, ale im więcej masła się wchłonie tym lepsze będzie ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (przykrywam ściereczką).
Dzielę na dwa kawałki. Każdy z nich rozwałkowuje na kwadratowe placki o grubości ok 5-7mm (trzeba wyczuć - zbyt grube będzie ... hmm za grube ;-) , a za cienkie może pękać (ale nie ma co się martwić - w obu tych przypadkach ciasto będzie i tak pyszne. Straci jedynie na wyglądzie). Każdy z placków układam na papierze do pieczenia i na każdy nakładam masę makową. Dbam o to aby pozostawić ok 2-3 cm czystego ciasta wzdłuż każdego z boków.
Przy pomocy papieru na którym leży ciasto roluję makowca. Końce zawijam pod spód.
Oba ciasta owijam papierem do pieczenia pozostawiając ok 1 cm luzu. Ważne aby końce papieru znalazły się pod ciastem. Wtedy ciasto będzie trzymało papier przed rozwinięciem się. Piekę w rozgrzanym do 180st.C piekarniku. przez 45-50 minut.
Choć ostatnio skończyłem pieczenie po 40 minutach gdyż po zmianie piekarnika okazało się, że po 45 minutach jest już przypalony.
![]() |
Z lukrem. Smacznego. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz