Makowiec pychotka !!!

Składniki:


1.    3 szklanki mąki pszennej (ja korzystam z Szymanowskiej) + dodatkowo do podsypania.
2.    180 ml ciepłego mleka, 
3.    6 łyżek cukru
4.    22,5g drożdży świeżych 
5.    6 żółtek (białka wstawiam do lodówki aby były chłodne)
6.    1,5 łyżki oleju z oliwek
7.    1/2 łyżeczki soli miałkiej
8.    1,5 łyżki rumu (najlepszy słowacki Tuzemski Bozkov ;-)
9.    1 opakowanie cukru waniliowego
10.  150g masła (robiłem również z margaryną)


Przepis

Masa makowa

Do jednego opakowania masy makowej (dla oszczędzających nerwy i czas) dodaję bakalie (wg uznania - ja daję bardzo dużo) i ubite ze szczyptą soli białko. Wszystko mieszam i odstawiam do lodówki


Po upieczeniu

Ciasto


Roztapiam, a następnie chłodzę masło.
Ze składników 2-4 robię nastaw drożdżowy - drożdże rozpuszczam w mleku z dodatkiem cukru - odstawiam na 15 minut.
Pozostałe składniki mieszam i wyrabiam ciasto. Na koniec dodaję rozpuszczony i wystudzony ale ciekły tłuszcz. Wyrabiam aż cały tłuszcz wchłonie się w ciasto. Trochę to trwa, ale im więcej masła się wchłonie tym lepsze będzie ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (przykrywam ściereczką).
Dzielę na dwa kawałki. Każdy z nich rozwałkowuje na kwadratowe placki o grubości ok 5-7mm (trzeba wyczuć - zbyt grube będzie ... hmm za grube ;-) , a za cienkie może pękać (ale nie ma co się martwić - w obu tych przypadkach ciasto będzie i tak pyszne. Straci jedynie na wyglądzie). Każdy z placków układam na papierze do pieczenia i na każdy nakładam masę makową. Dbam o to aby pozostawić ok 2-3 cm czystego ciasta wzdłuż każdego z boków.
Przy pomocy papieru na którym leży ciasto roluję makowca. Końce zawijam pod spód.

Oba ciasta owijam papierem do pieczenia pozostawiając ok 1 cm luzu. Ważne aby końce papieru znalazły się pod ciastem. Wtedy ciasto będzie trzymało papier przed rozwinięciem się. Piekę w rozgrzanym do 180st.C piekarniku. przez 45-50 minut.
Choć ostatnio skończyłem pieczenie po 40 minutach gdyż po zmianie piekarnika okazało się, że po 45 minutach jest już przypalony.

Z lukrem. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz