Żeberka pieczone w marynacie miodowo-musztardowej.

Składniki


1.     Żeberka 1kg.
2.     pół szklanki pikantnego keczupu,
3.     sól,
4.     pieprz,
5.     szczypta chili w proszku,
6.     3 ząbki czosnku,
7.     1 łyżka musztardy,
8.     1 łyżka miodu,
9.     2 łyżki oleju + 1 do wysmarowania formy.

Przepis

Żeberka - podzielić na mniejsze kawałki "kostki". opłukać i osuszyć.
Następnie ułożyć w naczyniu i opruszyć solą oraz pieprzem. Odstawić do lodówki.
Aby przygotować marynatę należy wymieszać wszystkie składniki bardzo dokładnie.
Następnie wyjąć żeberka i oblać dokładnie marynatą z każdej ze stron.

Ponownie wstawiamy do lodówki tym razem na kilka godzin (ja wstawiam na 24 godziny).
Im lepiej się zmarynuje tym fajniejszy smak żeberek otrzymamy..

Drobna uwaga - nie należy przesadzać z czasem bo po 3 dniach będą zielone i same wyjdą z lodówki.

Gdy już przyjdzie czas na pieczenie przygotowujemy naczynie żaroodporne.
Smarujemy je łyżką oleju i przekładamy do niego zamarynowane żeberka.
Polać pozostałą w naczyniu marynatą.
Nagrzewamy piekarnik do 200 st.C i wstawiamy przykryte pokrywą naczynie żaroodporne.
Pieczemy 75 minut pod przykryciem. Następnie zdejmujemy pokrywę naczynia i pieczemy dalej przez 20 minut. 
;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz