Składniki
1. Żeberka 1kg.
2. pół szklanki pikantnego keczupu,
3. sól,
4. pieprz,
5. szczypta chili w proszku,
6. 3 ząbki czosnku,
7. 1 łyżka musztardy,
8. 1 łyżka miodu,
3. sól,
4. pieprz,
5. szczypta chili w proszku,
6. 3 ząbki czosnku,
7. 1 łyżka musztardy,
8. 1 łyżka miodu,
9. 2 łyżki oleju + 1 do wysmarowania formy.
Przepis
Żeberka - podzielić na mniejsze kawałki "kostki". opłukać i osuszyć.
Następnie ułożyć w naczyniu i opruszyć solą oraz pieprzem. Odstawić do lodówki.
Aby przygotować marynatę należy wymieszać wszystkie składniki bardzo dokładnie.
Następnie wyjąć żeberka i oblać dokładnie marynatą z każdej ze stron.
Ponownie wstawiamy do lodówki tym razem na kilka godzin (ja wstawiam na 24 godziny).
Im lepiej się zmarynuje tym fajniejszy smak żeberek otrzymamy..
Drobna uwaga - nie należy przesadzać z czasem bo po 3 dniach będą zielone i same wyjdą z lodówki.
Gdy już przyjdzie czas na pieczenie przygotowujemy naczynie żaroodporne.
Smarujemy je łyżką oleju i przekładamy do niego zamarynowane żeberka.
Polać pozostałą w naczyniu marynatą.
Nagrzewamy piekarnik do 200 st.C i wstawiamy przykryte pokrywą naczynie żaroodporne.
Pieczemy 75 minut pod przykryciem. Następnie zdejmujemy pokrywę naczynia i pieczemy dalej przez 20 minut.
;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz