Marynata do drobiu z grilla.

Składniki

Marynata do drobiu na grilla(???) - nic prostrzego. Zapraszam do zapoznania się z moją propozycją. Trochę to trwało, ale wreszcie uzyskała idealny smak.

1.      8 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
2.      4 łyżki ciekłego miodu łagodnego (akacja, wielokwiatowy),
3.      1 ostra cebula (taka zmuszająca do płaczu),
4.      2 łyżeczki estragonu,
5.      2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej,
6.      4 łyżki soku z cytryny,
7.      1 łyżeczka (płaska) czosnku,

Przepis

Wszystkie składniki umieszczamy w szklanej salaterce wg kolejności 1,2,6 następnie dodajemy przeciśniętą przez praskę do czosnku pokrojoną wstępnie w dużą kostkę cebulę (3) (wtedy wydziela się z niej dużo soku).  Następnie dodajemy przyprawy 4, 5, 7 i wszystko mieszamy mieszadełkiem. Marynatę odstawiamy do lodówki na 1-2 godz. ma się przegryźć.



Przygotowaną w ten sposób marynatę możemy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku.

Gdy będzie już gotowa marynujemy w niej np. wytrybowane, oczyszczone i pozbawione skóry uda z kurczaka.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz