Składniki
Marynata do boczku pieczonego lub grilla. Zapraszam do zapoznania się z moją propozycją. Trochę to trwało, ale wreszcie uzyskała idealny smak.
1. 0,5 szklanki oliwy z oliwek lub oleju,
2. 2 liście laurowe (pokruszone),
3. 1 duża ostra cebula (taka zmuszająca do płaczu),
4. 2-3 ząbki czosnku,
5. 1 łyżka mielonej papryki słodkiej,
6. 1 łyżeczka soli,
7. 1 łyżeczka cząbru,
8. 1 łyżeczka kozieradki,
9. 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
10. 1 łyżka przyprawy grillowej do żeberek (ja daję Knorr),
11. 1 łyżeczka majeranku,
12 1 łyżeczka musztardy,
13. 2 łyżki ketchupu,
14. 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
Przepis
Wszystkie składniki suche umieszczamy w szklanej salaterce następnie dodajemy oliwę lub olej i mieszamy.
Dodajemy przeciśniętą przez praskę do czosnku pokrojoną wstępnie w dużą kostkę cebulę (wtedy wydziela się z niej dużo soku) oraz przeciśnięty czosnek.
Następnie dodajemy musztardę i ketchup.
Wszystko mieszamy widelcem.
Marynatę odstawiamy do lodówki na 1-2 godz. ma się przegryźć
Umyte i obsuszone mięso smarujemy marynatą.
Mięso odstawiamy do lodówki.
Im dłużej marynujemy tym lepiej.
Ja zamarynowałem następnie marynowałem 42 godziny (1,75 dnia).
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz