Marynata do boczku pieczonego.

Składniki

Marynata do boczku pieczonego lub grilla. Zapraszam do zapoznania się z moją propozycją. Trochę to trwało, ale wreszcie uzyskała idealny smak.

1.      0,5 szklanki oliwy z oliwek lub oleju,
2.      2 liście laurowe (pokruszone),
3.      1 duża ostra cebula (taka zmuszająca do płaczu),
4.      2-3 ząbki czosnku,
5.      1 łyżka mielonej papryki słodkiej,
6.      1 łyżeczka soli,
7.      1 łyżeczka cząbru,
8.      1 łyżeczka kozieradki,
9.      1 łyżeczka ziół prowansalskich,
10.    1 łyżka przyprawy grillowej do żeberek (ja daję Knorr),
11.    1 łyżeczka majeranku,
12     1 łyżeczka musztardy,
13.    2 łyżki ketchupu,
14.    1 łyżeczka pieprzu ziołowego,

Przepis

Wszystkie składniki suche umieszczamy w szklanej salaterce następnie dodajemy oliwę lub olej i mieszamy.
Dodajemy przeciśniętą przez praskę do czosnku pokrojoną wstępnie w dużą kostkę cebulę (wtedy wydziela się z niej dużo soku) oraz przeciśnięty czosnek.  
Następnie dodajemy musztardę i ketchup. 
Wszystko mieszamy widelcem. 
Marynatę odstawiamy do lodówki na 1-2 godz. ma się przegryźć

Umyte i obsuszone mięso smarujemy marynatą. 
Mięso odstawiamy do lodówki.
Im dłużej marynujemy tym lepiej.
Ja zamarynowałem następnie marynowałem 42 godziny (1,75 dnia).

SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz